Wie is Colin Caresani?

Colin Caresani is 16 jaar oud en rijd in de Ford Fiesta Sprint Cup voor Bas Koeten Racing. Ook is hij onderdeel van de KNAF Academy, het opleidingsprogramma van de Nederlandse autosportbond. In dit verslag leren we meer over zijn carrière tot nu toe.

Omdat Colin heel dicht bij het circuit van Zandvoort woont en daar ook is opgegroeid is hij al op jonge leeftijd verslaafd geraakt aan het racen. De vader van Colin reed ook altijd al mee in historische races en In 2013 lukte het Colin om zijn ouders over te halen om te mogen karten. Hij kreeg een jaar lang kartles bij Kartcentrum Lelystad.

Colin Caresani at Circuit Zandvoort
Colin Caresani voor de eerste keer op het verbouwde circuit van Zandvoort

Karten

Van 2015 tot 2018 deed Colin aan het competitief karten. In 2015 begon hij bij team TKP aan het NK Minimax, het veld in deze klasse was erg goed dat jaar en de top tien rijdt nu bijna allemaal in de Formule 4 of Formule 3. Het beste resultaat van Colin in zijn eerste jaar karten was een negende plek op de baan in Kerpen. In 2016 en 2017 reed hij in de Rotax junior max klasse het Nederlandse kampioenschap en in 2016 ook het Belgische kampioenschap. In deze jaren behaalde hij goede resultaten en kon hij meerijden aan de top met coureurs waar hij eerst altijd tegenop keek.

2018 was het laatste jaar in een kart, het doel was om Nederlands en Europees kampioen te worden. Na een goede start lag Colin Tweede in beide kampioenschappen, na het extra gewicht en de problemen met het materiaal was het niet mogelijk om de top bij te houden. In het Nederlandse kampioenschap werd Colin derde en in het Europese kampioenschap werd hij vijfde.

Eerste jaar in de autosport

Na het karten was het tijd voor het eerste jaar in de autosport. Versterkt door het Bas Koeten racing team en diverse partners zoals Puntje en StampWallet, startte hij zijn eerste seizoen in de Ford Fiesta Sprint Cup. Ook werd Colin geselecteerd voor het KNAF-talentenprogramma. Tijdens zijn eerste autosportwedstrijd stond hij gelijk op het podium in Zolder met een tweede plaats.

Afgelopen seizoen kon Colin erg veel leren en heeft hij niet alleen het rijden verbeterd maar heeft hij zichzelf ook als coureur verbeterd. Colin is professioneel bezig met alles wat hij doet en dit werpt ook zijn vruchten af. Afgelopen jaar werd Colin boven verwachting 1e Rookie van de Benelux, 2e Junior van de Benelux en 3e Overall van de Benelux in het kampioenschap van de Ford Fiesta Sprint Cup.

De meest bijzondere race van Colin was de laatste Ford Fiesta Sprint Cup race in Assen vorig seizoen. “Dit was een van de moeilijkste races die ik ooit heb gereden. Ik heb twee keer een crash moeten vermijden en er werd met vijf man om de winst gestreden. Ik kwam uiteindelijk, met drie tienden van een seconde achter Daan Pijl, als tweede over de finish.

Ik heb wel het idee dat mijn beste race nog niet gereden is!”

Colin Caresani at Circuit Zandvoort
Vechtend tussen een groot veld met veel verschillende auto’s tijdens de “Zandvoort Reborn”

Favoriete circuit en voorbeelden in de autosport

Colin vindt het nog erg lastig om een favoriet circuit te kiezen. “Ik denk veel na over wat nou mijn favoriete circuit is en ik blijf het erg lastig vinden. Ik heb in het echt nog niet op heel veel banen gereden, maar van de simulator ken ik er tientallen. Tot nu toe ga ik dan toch wel voor de Red Bull Ring. Het ligt op een prachtige plek tussen de bossen, en ondanks dat het circuit maar zeven bochten heeft is het een van de moeilijkste banen die ik ken.”

Over zijn voorbeelden heeft hij iets erg interessants te zeggen. “Er zijn veel coureurs die doen wat ik probeer te bereiken, dit zijn geweldige coureurs zoals Kevin Estre, Andre Lotterer en bijvoorbeeld Walter Röhrl. Echter heb ik niet echt iemand die ik als voorbeeld zie. Ik moet het op mijn eigen manier doen.”

Laten we hopen dat we nog veel mooie dingen van Colin Caresani gaan zien en dat we er binnenkort nog een Nederlandse coureur bij hebben die de hele wereld rondreist om in de meest brute racemonsters te racen.

Colin Caresani at Circuit Zandvoort
Met volle vaart door de Hans Ernst Chicane
Deel dit artikel
Standaard afbeelding
Daan Kalksma

Daan Kalksma is the owner and chief editor of Daka Racingphotos. He also takes care of PR and contacts with drivers, circuits and advertisers.

Artikelen: 31

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.