The feeling of winning: Leon den Hollander

Afgelopen weekend werd de eerste race van het seizoen van de Historic Monoposto Racing series verreden op circuit Zandvoort. Leon den Hollander was samen met zijn oom aanwezig met twee Van Diemen Formule Ford 2000cc auto’s.

Leon den Hollander at Circuit Zandvoort
Leon den Hollander wachtende in zijn auto tot de race van start gaat

Verraderlijke weersomstandigheden

Zaterdagochtend vroeg om negen uur was het tijd om te kwalificeren voor race één van het weekend die dezelfde middag verreden zou worden. Het waaide erg hard en het begon steeds harder te regenen. Dan zit je daar in je open Formule auto te wachten totdat je de baan op mag.

Om klokslag negen uur ging het licht aan het einde van de pitstraat op groen en mochten de rijders gaan proberen hun snelste rondje neer te zetten. Na twintig minuten vechten met de auto op een natte baan wist Leon een vijfde tijd neer te zetten met een tijd van 2:14.750. Dit betekende nog veel werk in de race om op het podium te komen.

Leon den Hollander at Circuit Zandvoort
Hevige regen tijdens de eerste kwalificatie sessie

Banden chaos

In de middag werd de eerste race verreden na de race van de Renault Clio Cup. Halverwege die race werd het droog en volgens de voorspelling zou het daarna ook droog blijven. Leon maakte de keuze om op slicks naar de start toe te rijden.

Wat de rijders niet wisten was dat Sebastiaan Bleekemolen in zijn Clio van de baan gereden werd in de Tarzanbocht en daar nog weggehaald moest worden. Dit duurde erg lang en daarom werd de start van de Historic Monoposto race met een kwartier uitgesteld. Vlak voor de start begon het opeens weer keihard te regenen. De droge baan was weer zeiknat en er was geen tijd meer om banden te wisselen dus Leon moest op slicks gaan starten.

Met een lange safetycar procedure na een crash van een andere rijder wist Leon als zeventiende over de finish te komen. Een teleurstellend resultaat en een goede reden om het op de zondag beter te doen.

Leon den Hollander at Circuit Zandvoort
Race één op slicks in de stromende regen

Perfecte Kwalificatie

Zondagmiddag was het tijd voor Q2. Het was zondag een stuk beter met het weer. De zon scheen, de wind was gaan liggen en het was redelijk warm. Voor de kwalificatie werd de endurance race van de VW Funcup gereden waardoor de baan goed in gerubberd was. Leon maakte zijn auto klaar voor de kwalificatie met nieuwe banden en nieuwe remblokken om zo hard mogelijk te kunnen gaan.

Om 12:50 ging het licht aan het einde van de pitstraat weer op groen. Met perfecte weersomstandigheden lukte het Leon den Hollander om de snelste tijd van het hele veld te rijden. De 1:50.303 die hij reed was genoeg voor de pole position. Achter hem op de tweede startplek had zijn oom Hans Meskes zich gekwalificeerd en op de derde plek de snelle Brit Tony Walsh.

Leon den Hollander at Circuit Zandvoort
Leon den Hollander op weg naar pole position!

Tijd om te winnen!

Toen was het tijd voor race twee. Onder perfecte weersomstandigheden en een strakblauwe lucht stond Leon daar op de eerste startplek. Om 16:15 gingen de rode lichten uit en begon Leon aan zijn vierde race uit zijn carrière. Het veld stormde naar de eerste bocht en Leon kon de leiding behouden. In de tweede doorkomst was het zijn oom Hans die uit de slipstream dook en hem inhaalde.

Het was een felle strijd om de leiding. Leon en Hans wisselden nog een paar keer van positie maar in de slotfase was Leon toch te snel om bij te houden. Met de snelste ronde van het hele weekend, een 1:49.847, kwam Leon als eerste over de finish.

Leon over zijn overwinning: “Het gevoel om te winnen is echt geweldig. Je bent er al lang van te voren mee bezig en je werkt er het hele weekend naartoe, en als alles dan klopt en je mag op de hoogste trede van het podium staan, is de ontlading groot.”

Leon den Hollander at Circuit Zandvoort
Deel dit artikel
Standaard afbeelding
Daan Kalksma

Daan Kalksma is the owner and chief editor of Daka Racingphotos. He also takes care of PR and contacts with drivers, circuits and advertisers.

Artikelen: 31

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.