Interview: Vanessa Zenklusen, op jacht naar een zitje in de internationale race wereld!

Afgelopen zaterdag 5 januari was ik aanwezig op circuit Zandvoort voor de nieuwjaarsrace. Daar reed een auto mee waarvan ik nog nooit gehoord had, namelijk een Mitjet van het JLC Racing Team. Het is een kleine race auto met de looks van een DTM auto. Later ben ik in contact gekomen met een van de coureurs van die auto, Vanessa Zenklusen, één van de twee vrouwen in het startveld van de Nieuwjaarsrace.

Naam: Vanessa Zenklusen
Woont in: Hallau (Zwitserland, Schaffhausen)
Favoriete hillclimb’s: Oberhallau en Grunigel
Favoriete circuits: Zandvoort en Oschersleben

Hoe ben je begonnen in de autosport?

Zes jaar geleden ben ik gestart als Marshall bij hillclimb en slalom races, maar na mijn eerste race als Marshall vond ik het zo gaaf dat ik ook heel graag zelf wilde gaan rijden. Daarna heb ik nog twee jaar lang gewerkt als Marshall en ondertussen begon ik aan het bouwen van mijn eigen hillclimb auto (een Subaru Impreza).

Sinds vier jaar rijd ik in het Zwitserse hillclimb kampioenschap. na één jaar oefenen wilde ik al voor het podium gaan in mijn klasse, en ik denk dat ik daar goed genoeg voor ben.” (Vanessa heeft ondertussen al vaak op het podium gestaan)

Vanessa Zenklusen - Daka Racingphotos - Mitjet
Vanessa in de Mitjet tijdens de Nieuwjaarsrace op Circuit Zandvoort

Hoe wist je dat er in Zandvoort een race in de winter plaatsvond?

“Een van de verslaggevers van het Zwitserse magazine “autosprint” had mij verteld dat er een winter kampioenschap was op circuit Zandvoort. Ik wilde graag in de winter racen om mijn internationale race licentie te krijgen en daarom heb ik hem daarover gevraagd.”

Vanessa en haar team waren als 24ste geëindigd in de nieuwjaarsrace en daarmee zevende in hun klasse. Een prima prestatie voor een eerste race. Ze hebben de race verder ook uit gereden zonder enige schade.

Hoe verliep de nieuwjaarsrace voor jou?

Het ging niet slecht. Eerst zouden we in divisie 4 gaan rijden, maar de officials zeiden dat de auto te snel was en daarom werden we naar divisie 3 verplaatst. Alle andere deelnemers reden op slicks alleen wij reden op semi slicks omdat het toch nog best wel glad en verraderlijk was. Verder zijn we helaas veel tijd verloren bij de pitstops omdat het verboden was om te tanken met onze speciale plastic bussen.”

Vanessa haar snelste tijd was een 2:07,45 en dat is zeker geen slechte tijd in de regen en zonder enige ervaring op circuit Zandvoort.

Je doet al een tijdje aan hillclimb wedstrijden in Zwitserland, maar hoe was het om dan nu voor het eerst een endurance race te rijden op het circuit?

Het was fantastisch! Ik heb heel erg veel geleerd, maar het is ook heel erg vermoeiend om een endurance race te rijden als je hillclimb wedstrijden gewend bent. Bij hillclimb racen rijd je maximaal 3 minuten per keer en heb je een pauze tussendoorBij een endurance race rijd je veel meer

Vanessa Zenklusen - Daka Racingphotos
Vanessa in haar Subaru hillclimb auto in actie bij de Bergrennen Oberhallau in Zwitserland

Hoe was het om ook in het donker te rijden?

“Op vrijdag was er een training en had ik de tijd om de auto en het circuit te leren kennen. Het was de eerste keer voor mij in deze auto. Eerst ging ik testen met daglicht en na een pauze ook nog in het donker. Er is een aantal punten waar je meer op moet letten met rijden in het donker zoals je rempunten enzovoort. De  mitjet heeft niet echt heel goed licht, daarom zie je de bochten ook niet zo goed. De spiegels waren ook heel erg klein waardoor je de auto’s achter je ook niet goed kon zien. Om die reden en omdat het mijn eerste keer was heb ik tijdens de race niet echt in het donker gereden.”

Wat vind jij het grootste verschil tussen een hillclimb of een race op het circuit? 

“Bij hillclimb races heb je niet veel ruimte voor fouten, als je ook maar één fout maakt kan het ook meteen je laatste zijn. Maar endurance racen heeft veel andere moeilijkheden. Je moet namelijk steeds op je brandstof letten en rekening houden met andere deelnemers etc.”

Wat vind je leuker? Hillclimb of racen op een circuit?

“Als ik een zitje kan vinden die ook nog betaalbaar is, wil ik meer op circuits gaan rijden. Alleen daarvoor heb ik sponsors nodig. De laatste 2 jaar bij hillclimbs heb ik denk ik maximaal 1 uur gereden in totaal. Op circuit Zandvoort heb ik al meer in de auto gereden dan in totaal de bij hillclimbs.”

Vanessa Zenklusen - Daka Racingphotos

Hoe vind je het circuit van Zandvoort?

“Zandvoort is een heel mooi gloeiend circuit door de duinen en je hebt veel moed nodig om er te rijden. Als je ook maar een klein foutje maakt verlies je al veel tijd tegenover de andere deelnemers. Er zijn alleen niet zo veel plekken waar je kan inhalen, dus dat maakt het inhalen heel erg lastig.”

Na een tijdje vroeg Vanessa of ik misschien wist of er nog meer vrouwen mee reden in de nieuwjaarsrace. Toevallig wist ik er eentje die ik ook persoonlijk ken en had het daarna met haar over vrouwen in de autosport. Vanessa vind dat dit er veel te weinig zijn en daardoor stelde ik nog een laatste vraag over de nieuwe W Series, de formule klasse voor vrouwelijke coureurs die dit jaar van start gaat.

Wat vind je van de nieuwe W Series die dit jaar van start gaat?

Ik denk dat het een heel goed idee is!

Ik heb me er ook voor opgegeven, maar ik heb alleen een nationale race licentie. Voor de W Series heb je een INT-C licentie nodig en daardoor werd ik helaas nog niet geselecteerd. Dat is ook de reden waarom ik de nieuwjaarsrace op circuit Zandvoort gereden heb. Voor de INT-C licentie moet je namelijk 5 verschillende races gereden hebben en dit was mijn eerste.

De missie van de W Series is goed. Ze geven vrouwen een kans om verder te komen in de autosport. In andere race series worden vrouwen nog niet altijd serieus genomen terwijl wij ook competitie kunnen bieden aan de mannen.

De meeste meiden starten met paardrijden, zoals bijvoorbeeld ik. Er zijn niet veel meiden die starten met karten op jonge leeftijd, maar na een aantal jaar vinden sommige meiden toch de weg naar de autosport.

Voor deze meiden is de W Series een perfecte mogelijkheid om verder te komen in de grote wereld van de autosport. Maar helaas heeft de W Series dit jaar alleen vrouwen uitgekozen die al veel ervaring hebben en soms al grote successen hebben gehaald.

Maar ik blijf vechten om mijn droom werkelijkheid te laten worden. Ik hoop dat ik ooit ook in zo een auto zit en de hele wereld kan laten zien dat vrouwen ook kunnen overleven in de wereld van de autosport.

Onze editor en fotograaf Daan Kalksma is na het verschijnen van dit bericht naar de Bergrennen in Oberhallau afgereisd en heeft daar deze video gemaakt.

Deel dit artikel
Standaard afbeelding
Daan Kalksma

Daan Kalksma is the owner and chief editor of Daka Racingphotos. He also takes care of PR and contacts with drivers, circuits and advertisers.

Artikelen: 31

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.