Interview: Tijn Middeldorp in de de Peugeot 206 GTI cup!

Tijn Middeldorp is een jonge talentvolle coureur die bij de DNRT in de Peugeot 206 GTI cup rijdt. Hij is erg snel en wint ook vaak races in zijn klasse. Afgelopen weekend was ik op Zandvoort en verwonderde ik mij over zijn snelheid en klasse en door dit interview komen we wat meer over hem als coureur te weten.

Tijn Middeldorp at Circuit Zandvoort

Hoe ben je begonnen met racen?

“Ik heb vroeger een tijdje gekart, daar ben ik helaas mee gestopt. Vanaf mijn achtste tot mijn veertiende heb ik eigenlijk niks qua autosport of karten gedaan. Daarna ging het me weer interesseren om zelf te rijden dus heb ik een paar keer gekart. Drie jaar terug inmiddels ben ik via social media een paar race cups gaan volgen en kreeg ik het idee om te gaan proberen om zelf te rijden. Vervolgens ben ik een sponsorplan gaan schrijven en met heel veel hulp van mijn vader die vroeger zelf ook altijd geracet heeft is het gelukt om aan sponsoren te komen en vorig jaar aan de start te staan en wat ook nog is de eerste race van de Peugeot 206 GTI Cup was!”

Hoe gaat het racen dit seizoen?

“Dit seizoen hebben we de eerste race dag gehad op Zandvoort. Dat was ook nog is de eerste regenrace van de Peugeot 206GTI Cup. Kwalificeren is nog niet mijn sterkste punt alleen in de regen kwalificeerde ik me voor pole met 2.9 seconden voor de tweede tijd. Daarna heb ik eigenlijk allebei de races gewonnen zonder dat er gevaar was voor mijn positie. Daarna hadden we een race dag op Assen, daar ging het vorig jaar super en dit jaar ging het ook goed, ik had natuurlijk willen winnen alleen ik heb alles eruit gehaald wat er in zat deze dag. Afgelopen weekend op Zandvoort kon ik in de kwalificatie niet helemaal het gevoel krijgen met de auto dus hebben we voor race 1 een paar dingen aangepast en toen had ik veel meer en een beter gevoel met de auto. Helaas miste ik alleen wat vermogen waardoor ik niet met de eerste twee kon vechten en ben ik die dag algemeen derde geworden en sta ik nu nog tweede in het klassement.”

Hoe is het om in de Peugeot 206 gti cup te rijden?

“Het is een top cup! Omdat we met zoveel zijn is het de beste cup om in te leren rijden, naast de baan is er ook altijd een gezellige sfeer en worden problemen op de baan met elkaar eigenlijk altijd na de races uitgepraat. Het is natuurlijk een opstap klasse met auto’s die super rijden en waar je echt veel in kan leren, ik raad ook echt iedereen aan die wilt gaan beginnen met racen om te beginnen in de Peugeot 206 GTI Cup. Het is de goedkoopste race cup van Nederland en het heeft ook nog eens het grootste startveld, dus kan je er het meeste leren van alle cups!”

Tijn Middeldorp at Circuit Zandvoort
Tijn Middeldorp in zijn Peugeot 206 GTi op Circuit Zandvoort

Hoe is het om in zo een enorm veld van Peugeots de eerste bocht in te duiken?

“Super gaaf! Ik heb vorig jaar één weekend een beetje rond plek vijftien gereden en dat was echt super goed opletten, kijken en gaten zoeken. Voor de rest ben ik altijd in de top acht gestart en dat is ook super gaaf. Gelijk bij de start kijken of je kan inhalen en verdedigen te gelijk, soms je verlies

moeten nemen en soms denk je achteraf, jammer had ik nou maar doorgezet dan had ik hem gehad.”

Hoe is het om bij de DNRT te rijden en vind je dat de DNRT spannende race weekenden organiseert?

“De DNRT vind ik top! Er hangt altijd een goede sfeer en ik vind dat iedereen Huub Vermeulen heel erg dankbaar mag zijn dat hij er voor zorgt dat er voor een relatief laag bedrag in de autosport, met zoveel passie en lol geracet kan worden! Ik vind de raceweekenden super gaaf, vooral omdat wij nu in plaats van zoals vorig jaar een vrije training dan een kwalificatie en dan twee races hadden, nu gelijk de kwalificatie hebben en dan drie races. Dan ben je lekker veel aan het racen en ik ben van mening dat iedereen meer leert tijdens een race dan tijdens een kwalificatie!”

Raad je het aan voor racefans om een keer een dagje bij de DNRT te komen kijken?

“Ja zeker! Ik raad het iedereen aan, de toegang bij evenementen van de DNRT is gratis dus voor iedereen toegankelijk. Iedereen die bij de DNRT rijd is ook altijd bereid om een praatje te houden of vragen te beantwoorden. Wij als Peugeot 206GTI Cup hebben een gezamenlijke tent waar de meeste van de cup bij staan en waar er altijd koffie warm staat voor iedereen die rijd en natuurlijk iedereen die komt kijken!”

Wat zijn je doelen voor dit jaar?

“Mijn doelen voor dit jaar zijn mezelf verbeteren en dan vooral in de kwalificatie, dat is mijn minder sterke punt. En natuurlijk kampioen worden dit seizoen, ik sta nu 2e in het kampioenschap dus het is zeker nog mogelijk en ik ga er alles aan doen om kampioen te worden!”

Welke raceklasse is haalbaar om later in te rijden?

“Er zijn zoveel raceklasses in Nederland en Europa, die haalbaar zouden kunnen zijn als ik zelf goed blijf presteren en als ik mezelf in de kijker rijd is de Supercar Challenge een super leuke klasse. Dat lijkt me zo’n gave raceklasse om in te rijden met al die snelle auto’s!”

Tijn Middeldorp at Circuit Zandvoort
Tijn Middeldorp door de Hans Ernst chicane

Wat is jou droom klasse?

“Waar ik denk iedereen van droomt die racet is natuurlijk Formule 1 haha, maarja dat is natuurlijk onrealistisch! Het liefste zou ik wel in een formule klasse gaan racen. Een opstap klasse in de formule auto’s word het dan als ik realistisch blijf denken! Daar wil ik natuurlijk dan ook kampioen in worden zoveel mogelijk winnen.”

Wie is je voorbeeld in de autosport?

“Ayrton Senna, hij was natuurlijk op het circuit ongelooflijk, maar naast het circuit ook. Wat hij in Brazilië allemaal heeft gedaan voor zijn landgenoten en hoe hij dacht over de autosport is uniek en dat vind ik zo gaaf!”

Hoop je later coureur van beroep te worden?

“Ja zeker, ik hoop dat heel erg! Of het realistisch is, daar twijfel ik nog aan alleen al zou ik de kans krijgen zou ik die kans met beide handen aangrijpen!”

Formule auto’s of auto’s met een dak boven je hoofd?

“Formule auto’s! Dat lijkt me zo super, met je hoofd in de open lucht en de downforce!”

Wat is je favoriete circuit?

“Zandvoort, ik heb op Zandvoort, Assen en Zolder gereden. Zandvoort is echt m’n favoriet tot nu toe, eigenlijk is er bijna overal ruimte om in te halen en door dat het in de duinen ligt zit er hoogt verschil in en dat maakt het circuit ook zo gaaf!”

Op welk circuit wil je heel graag nog een keer rijden?

“Op Spa, we zouden er dit seizoen gaan rijden alleen dat kan helaas niet door gaan. Ik had dat wel super gaaf gevonden, met 50 auto’s door eau rouge en raidillon! En dan dat lange rechte stuk erachteraan!”

Welke race lijkt je geweldig om een keer te rijden?

“Formule 1 op Spa, met die snelheid en die downforce door Blanchimont en Eau Rouge en Raidillon. En de snelheden die daar gehaald worden.”

Hoe steekt het team reescar in elkaar?

“Ik rij als enige bij Reescar, het team van Rene Cardol. Rene is al heel lang actief op het circuit als monteur, als coach en als teameigenaar. Tijdens de racedagen is Rene er altijd bij natuurlijk en vertel ik hem wat ik voel aan de auto. Ik ga regelmatig bij Rene langs om samen bijvoorbeeld races door te nemen of de auto door te nemen.”

Tijn Middeldorp at Circuit Zandvoort

Waarom rijd je eigenlijk met een Engelse vlag als livery?

“Ik rijd met de Engelse vlag omdat ik een Engels kledingmerk als sponsor heb waar ik super trots op ben! Lyle and Scott, staat ook op het dak van m’n auto, mijn spiegels, de bovenkant van mijn helm en op de rug van mijn race pak! Ik vind het echt één van de beste kleding merken op dit moment en ik ben echt heel blij dat ik met Lyle and Scott op mijn auto mag rijden! Het is nu echt populair aan het worden in Nederland, het hangt bijvoorbeeld bij de Bijenkorf. En half Augustus gaan ze in Rotterdam een eigen winkel openen en twee maanden later in Utrecht, echt super!”

Ga je dit jaar nog iets bijzonders doen zoals in een andere klasse meerijden?

“Ik ben wel van plan om een keer in een Mazda te gaan rijden, geen race maar vrijrijden of een testdag. Kijken hoe het is om met die auto’s te rijden en of ik daar hard in ga en of ik het fijne auto’s vind!”

Waar heb je tot nu toe je mooiste race gehad?

“Mijn mooiste races heb ik op Zandvoort gehad, het mooiste vind ik dat we aan het vechten zijn met de kopgroep en dat ik dan uiteindelijk win, dat geeft me een top gevoel en daar doe ik het ook voor! Tuurlijk doe ik het ook vooral voor de lol, maar ik wil ook heel graag winnen!”

Vind je het leuk dat iedereen in jou race klasse met hetzelfde materiaal rijd?

“Ja, zeker, dan komt het tenminste aan op wat de rijder kan en is het niet dat de gene die het meeste geld heeft ook de snelste is. De auto’s zijn allemaal gelijk en er valt ook niet veel aan de auto af te stellen, dat is ook weer om de kosten zo laag mogelijk te houden! Ik ben super blij dat ik in deze cup kan rijden en ook vooraan mee kan doen!”

Moet je het meer van de kwalificatie hebben of kan je ook goed achterin starten en naar voren komen?

“Wat ik al eerder had gezegd, kwalificeren is niet mijn sterkste punt en daar moet ik dus nog aan werken. Ik vind inhalen en verdedigen wel super dus ik kan goed achterin starten en naar voren komen, ik heb dat vorig jaar in het super racing weekend gehad, toen was er iets kapot in de motor waardoor ik vermogen miste en ben ik vanaf het middenveld toch nog redelijk naar voren gereden!”

Deel dit artikel
Standaard afbeelding
Daan Kalksma

Daan Kalksma is the owner and chief editor of Daka Racingphotos. He also takes care of PR and contacts with drivers, circuits and advertisers.

Artikelen: 31

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.