Interview: Colin Caresani, op weg naar de GT3

Colin Caresani is een 16-jarige coureur die uitkomt in de Ford Fiesta Sprint Cup voor Bas Koeten Racing. Voor dat het nieuwe seizoen van start gaat vragen we nog even hoe het met hem gaat en wat zijn doelen zijn voor het komende seizoen en de toekomst.

Colin Caresani at Circuit Zandvoort
Uitkomen Hugenholtz opweg naar de Hunserug

Voorbereiding op het nieuwe seizoen

Door de Corona crisis heeft alles platgelegen, waaronder ook de racewereld. Hierdoor hebben alle coureurs erg veel tijd gehad om zich te kunnen voorbereiden op het komende autosport seizoen, zo ook Colin Caresani. “De voorbereidingen voor het nieuwe seizoen gaan eigenlijk makkelijker dan voorheen. Er is nu veel meer tijd om dingen te verbeteren en gelukkig gaat het testen gewoon door, op zaterdag 27 juni heb ik bijvoorbeeld de eerste officiële testdag van de Ford Fiesta Sprint Cup. Doordat ik veel test hoef ik de snelheid gelukkig niet te missen, wel kan ik er natuurlijk geen genoeg van krijgen!”

Colin bereid zich goed voor op komend seizoen met behulp van de KNAF Academy. “De laatste tijd ben ik hard aan het werk met de KNAF Academy, zei helpen mij vooral met de mentale en fysieke voorbereidingen. Ik vind dat het op dit gebied nooit perfect is, maar we blijven verbeteren. Deze trainingen dragen goed bij aan mijn voorbereidingen voor het nieuwe seizoen.”

Simracen als super tool

Simracen is ook een onderdeel geworden van deze voorbereiding. Door de crisis moesten de coureurs iets bedenken om zichzelf mentaal scherp te houden. De meeste coureurs hebben een racesim aangeschaft en gingen hierop oefenen, waaronder ook Colin. In de tussentijd heeft hij er al heel wat online wedstrijden op zitten. “Het simracen helpt mij om mezelf scherp te houden. Tussen mijn laatste race van 2019 en de eerste race van 2020 zitten nu al meer dan negen maanden. Sommige coureurs hebben in deze periode geen enkele race gereden terwijl ik op de simulator bijna elke dag een race rijd. Het simracen is een super tool om jezelf te verbeteren, er komt dan ook meer bij kijken dan gewoon domweg rondjes rijden. Je kan op de sim op verschillende aspecten trainen. Ik vind simracen bijvoorbeeld zo gaaf omdat het heel realistisch is en je dezelfde processen doorloopt als in het echt.”

Colin Caresani at Circuit Zandvoort

De Ford Fiesta Sprint Cup

Sinds 2019 komt Colin Caresani uit in de Ford Fiesta Sprint cup, dit seizoen staat hij voor de tweede keer aan de start van het kampioenschap. Hoe is het nou eigenlijk om in deze klasse te rijden?

“De Ford Fiesta is een voorwiel aangedreven raceauto met weinig vermogen, dit maakt het een erg moeilijke auto om te besturen. Doordat de auto voorwiel aangedreven is heb je al snel met overstuur te maken, deze rotatie heb je aan het begin van de bocht nodig om vroeg op het gas te kunnen gaan. Als je te vroeg op het gas gaat krijg je onderstuur en verlies je juist snelheid, het is dus de kunst om precies aan te voelen wanneer je op het gas moet om snel te zijn. 

Ik vind het verder super om in de Ford Fiesta Sprint Cup te racen! Het kampioenschap beschikt over coureurs met veel ervaring maar ook over veel jonge talenten. De auto zorgt voor leuke races omdat slipstreamen erg belangrijk is en omdat je veel momentum nodig hebt, een inhaalactie kan dus veel tijd kosten.”

Colin rijdt in de Ford Fiesta Sprint Cup voor het bekende Bas Koeten Racing team. Dit team heeft in zijn debuut seizoen in het kampioenschap al gelijk drie titels binnengesleept, ook zijn ze al jaren actief in onder andere de 24h series, Porsche Cups en verschillende TCR Kampioenschappen. “Ik ben erg tevreden met mijn positie binnen het team, er zitten ambitieuze jongens om me heen waarmee ik graag naar een bepaald doel toe werk. Het team begeleid mij super waar nodig en ik heb het idee dat we elkaar goed aanvullen.”

Testen op de Red Bull Ring

Afgelopen weekend was Colin naar de Red Bull Ring in Oostenrijk afgereisd om daar te testen met een nieuwe auto, hier start binnenkort tevens het nieuwe seizoen van de Formule 1. “Ik was twee dagen op de Red Bull Ring op uitnodiging van Bernd Georgi namens de Munich Gentleman Drivers Club en Adriaan van Hooydonk (Chef-designer BMW) om te testen met een BMW M235i VLN Cup. Het was echt een hele gave ervaring! Het circuit was super en de auto was natuurlijk heel erg anders dan wat ik gewend ben van de Fiesta. Dit zorgde weer voor een mooie uitdaging! Het wennen aan de auto ging al snel goed en we waren alleen nog aan het zoeken naar de laatste details in de afstelling.

Helaas begaven de remmen het na de eerste dag en waren we vroegtijdig klaar met testen. Gelukkig kreeg ik nog de kans om met een Ferrari F355 Challenge (de winnende auto van de finale in 1997) te rijden, dit was pas echt speciaal! Vroeger reed ik in een spel op de Wii altijd met deze auto, en nu mocht ik er in het echt mee rijden. Het besturen van zo een auto was echt een kinderdroom die uitkwam! Het directe rijgedrag en de schreeuwende Ferrari motor maakten het een onvergetelijke ervaring.”

Colin Caresani at Circuit Zandvoort

Doelen voor de toekomst

Voor het komende seizoen van de Ford Fiesta Sprint cup en de toekomst heeft Colin mooie doelen. “Voor 2020 is mijn doel heel duidelijk: ik wil kampioen worden in de Ford Fiesta Sprint Cup, ook blijf ik natuurlijk werken aan mijn droom om betaald GT3 coureur worden. Ik ben verschillende klassen aan het testen om een goede beslissing te kunnen maken over het vervolg van mijn carrière. Verder werk ik hard samen met de KNAF en mijn partners om dit waar te kunnen maken.”

Deel dit artikel
Standaard afbeelding
Daan Kalksma

Daan Kalksma is the owner and chief editor of Daka Racingphotos. He also takes care of PR and contacts with drivers, circuits and advertisers.

Artikelen: 31

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.