Het Winter Endurance Kampioenschap gaat deze winter weer van start!

Het reguliere autosport seizoen in Nederland is bijna weer ten einde gekomen en dat betekent dat veel nationale en internationale raceteams en coureurs weer kunnen uitkijken naar het Winter Endurance Kampioenschap (WEK). Na de afwezigheid van het Winter Endurance Kampioenschap vorige winter staat de serie deze winter weer op de kalender van Circuit Zandvoort.

Waar vroeger de coureurs in de winter hun raceoverall een paar maanden konden opbergen in de kast zijn de WEK races in het winterseizoen nu een absolute must geworden. Het kampioenschap dat echt een traditie is geworden op het circuit van Zandvoort gaat op 20 november 2021 van start met de Zandvoort 500, de eerste ronde van het drie ronden tellende WEK.

Zandvoort 500 2021 - Daka Racingphotos
De Porsche 992 GT3 Cup auto van GP Elite op weg naar de Slotemakersbocht

Bij deze opening van het kampioenschap wordt er een endurance race gereden van 500 kilometer met een maximale tijdsduur van 4 uur. Ieder jaar staan er weer veel teams en coureurs klaar voor de strijd om het kampioenschap binnen te halen maar ook om fit te blijven voor het volgende autosport seizoen. Na de Zandvoort 500 worden nog de Nieuwjaarsrace op 8 januari 2022 en de Final 4 op 5 maart 2022 gereden. Beide races zullen zoals altijd bij het WEK vier uur lang zijn.

Divisies van het Winter Endurance Kampioenschap

In het WEK wordt er in vier divisies gestreden om iedereen een kans te geven op een overwinning en het veld heel divers te houden. Zo doen er dikke GT3 bolides mee aan het kampioenschap maar ook langzamere BMW compact racewagen uit bijvoorbeeld de DNRT klasses.

Zandvoort 500 2021 - Daka Racingphotos
Het FEBO Racing Team kom met deze Hyundai TCR bolide uit in Divisie II

Divisie I is open voor Toerwagens en GT’s met een cilinderinhoud hoger dan 3200cc. Verschillende GT-bolides uit bijvoorbeeld de GT3 categorieën hebben bewezen altijd erg snel te zijn en mee t kunnen doen voor de overall overwinning. Bij de afgelopen editie van Het WEK deed bijvoorbeeld de snelle Renault RS01 GT3 van Erik van Loon mee om de titel. De snelle Porsche 911 GT3 cup auto’s zijn ook zeer geschikte en betrouwbare auto’s voor in deze klasse.

Zandvoort 500 2021 - Daka Racingphotos
Goede pitstops zijn van groot belang in de 4 uur durende endurance races in het WEK

Divisie II is voor Toerwagens en GT’s met een cilinderinhoud tussen de 2500 en de 3200cc. In deze divisie wordt vooral veel gereden met diverse auto’s uit het TCR, GT4 en BMW M2 kampioenschappen. Deze divisie is altijd er spannend om te volgen en erg populair onder deelnemers. Als Laatste heeft het WEK nog Divisie III en IV waarin vooral cup auto’s mee kunnen doen en verschillende amateurs uit de DNRT of ACNN kampioenschappen.

Voor nog meer foto’s kunt u een kijkje nemen op het Instagram account van Daka Racingphotos.

Deel dit artikel
Standaard afbeelding
Daan Kalksma

Daan Kalksma is the owner and chief editor of Daka Racingphotos. He also takes care of PR and contacts with drivers, circuits and advertisers.

Artikelen: 31

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.